Hoe maak je een verlichtingsplan?

Aansluitpunten en stopcontacten
Het maken van een verlichtingsplan kun je eigenlijk pas doen als je weet hoe je de ruimte gaat inrichten. Als je een tekening hebt van je nieuwe woonruimte, dan moet je die er even bijpakken. Wanneer het voor jezelf duidelijk is hoe je de ruimte gaat inrichten, zoek dan de aansluitpunten en de stopcontacten ook eens op, en markeer ze op je tekening.

Noodzakelijke verlichting
Bij het maken van een verlichtingsplan begin je altijd bij de belangrijkste punten. De noodzakelijke verlichting. Een goede lamp boven de eettafel is nodig, en een heldere lamp boven de plek waar je altijd zit te lezen. Algemene verlichting in de kamer, keuken, hal en toilet. Daarna ga je op zoek naar verlichting die gewoon gezellig is en sfeer uitstraalt.

Mode
Ook verlichting is aan mode onderhevig, en smaak is heel persoonlijk. Het is echter wel mooi als de lampen goed combineren met je inrichting. Dus houd je van strak en modern, koop dan geen ‘tiffany’ lamp. Andersom geldt dit natuurlijk ook, in een warme en klassieke inrichting maak je met een witte Jan de Bouvrie lamp een flinke misser. Op internet is veel te vinden over de nieuwste lampentrends.

Gericht op zoek
Nu je weet wat je nodig hebt, kun je gericht op zoek. Ga naar een goede verlichtingszaak en neem je tekening mee. Het kan namelijk zijn dat bepaalde lampen niet geschikt zijn op het aangewezen aansluitpunt, of dat het stopcontact verder weg zit dan het snoer lang is. Een medewerker met verstand van zaken zal hier dan zeker op letten, en je hierop wijzen.

Combineren
Het is heel fijn als je al je lampen in één keer kunt aanschaffen. Op die manier kun je er voor zorgen dat alle verlichtingsbronnen goed bij elkaar matchen. Heb je een lamp gezien die je heel mooi vindt, vraag dan of er meer lampen in dit model zijn. Vaak maakt een fabrikant staande lampen, hanglampen en lampen voor op tafel in eenzelfde uitvoering en serie.

standard