4 tips om de juiste zorgverzekering te vinden

In het algemeen kun je als verzekerde slechts één keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekering. Dat betekent dus dat het belangrijk is om de verschillende vergoedingen en zorgpremies van de diverse verzekeraars goed te vergelijken, omdat je er een jaar lang aan vastzit. Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan steeds per 1 januari en je hebt dan tot en met 31 december de tijd om de zorgverzekering van je oude zorgverzekeraar op te zeggen. Eventueel kun je met het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering nog even wachten tot 31 januari, want je zorgverzekering gaat dan toch met terugwerkende kracht in per 1 januari van dat jaar.

Het vinden van de zorgverzekeraar die een pakket aanbiedt dat het beste aansluit bij jouw situatie, is niet eenvoudig, maar vergelijkingssites helpen je alvast op weg. Er zijn echter ook enkele punten waar je zelf goed op kunt letten bij het vinden van de voor jou beste zorgverzekering voor 2013.

  1. Focus je op je eigen zorgbehoefte en zet diverse zorgverzekeraars naast elkaar die in een extra dekking hiervoor voorzien. Zo kun je voor een vergoeding van de kosten voor fysiotherapie terecht bij VGZ Zorgverzekering, maar bijvoorbeeld ook bij OHRA Zorgverzekering of Menzis Zorgverzekering.
  2. Wil je gezinsleden voordelig of zelfs gratis laten meeverzekeren op jouw polis? Je kinderen kunnen bij elke zorgverzekeraar gratis worden meeverzekerd voor de basisverzekering en worden bij de meeste ook gratis meeverzekerd voor een aanvullende verzekering, zoals bij AnderZorg Zorgverzekering en FBTO Zorgverzekering. Voor een enkele aanvullende verzekering wordt een uitzondering gemaakt, zoals de aanvullende tandartsverzekeringen TandVerzorgd 2 en TandVerzorgd 3 van Menzis Zorgverzekering.
  3. Bepaal of je graag de rekening van je zorgverlener wilt laten indienen bij je zorgverzekeraar en eventueel later zelf iets aan je zorgverzekeraar moet betalen, of dat je zelf de factuur van een zorgverlener wilt voorschieten en vervolgens de vergoeding gerestitueerd krijgt van je zorgverzekeraar. Het eerste heet een naturapolis en het tweede een restitutiepolis en sommige verzekeraars bieden beide varianten aan, zoals Univé Zorgverzekering en Menzis Zorgverzekering.
  4. Vraag gratis vrijblijvende offertes aan bij diverse zorgverzekeraars en zoek alles rustig uit.

 

standard